ts-uvsDat de winterstop voor UVS niet met minimaal een week verlengd werd was te danken aan de bereidwilligheid van een op het allerlaatste moment opgetrommelde scheidsrechter uit Nieuwegein die het EK schaatsen liet voor wat het was en de erwtensoep bewaarde voor later. Waar al gedacht werd over een vervroegde terugkeer naar de sleutelstad kon na een klein half uur oponthoud alsnog op het kunstgrasveld worden afgetrapt. UVS zal na de nu zekere drie punten alsnog wel een bloemetje richting Nieuwegein sturen. De aanvankelijk aangestelde arbiter was overigens ziek.

 

Niet dat de uitstekende scheidsrechter ook maar enige invloed had op de verrassende 1-4 uitzege. Trainer Paul van der Zwaan had na een serie povere wedstrijden, waar vooral de thuisnederlagen tegen Excelsior en VELO erin hakten, de korte winterstop hard nodig om de ploeg weer op de rails te krijgen. Praatsessies om de neuzen weer in dezelfde richting te laten wijzen, scherp trainen om de weerstand te vergroten en een oefenpotje (5-2 zege) tegen Voorschoten’97 zondag om het zelfvertrouwen wat op te vijzelen waren nodig om het loodzware programma van de brigade van Van der Zwaan de komende weken voor de kiezen krijg goed te doorstaan. 

 

Zondagmiddag stond het op de tweede plaats bivakkerende Magreb’90 op de rol. Daarna volgt het uitduel tegen Neptunus om vervolgens de degens te kruisen thuis met koploper VOC. De thuisclub, volgens kenners één van de besten zo niet de beste van de eerste klasse, beschikt over een paar bovenmodale voetballers die in de eerste tien minuten de betere ploeg was. Voor Van der Zwaan was de rommelige voorbereiding de oorzaak van het matig optreden in de beginfase. ,,De organisatie stond in deze fase stond niet goed.”

 

Dat kwam in de achtste minuut pijnlijk aan het licht. Een dieptepass bracht de spits van de gastheren alleen voor doelman Danny de Groot, die de plaats innam van de geschorste Niels van den Burg. In plaats van zelf te schieten schoof hij de bal af waardoor verdediger Mo Berdai nog net redding kon brengen. Furieus was Van der Zwaan over dat moment. Schreeuwend; ‘zorg voor de rugdekking’. ,,We hielden de ruimtes veel te groot”, aldus de gedreven coach. En juist in de fase waarin de thuisclub de betere ploeg was kwam UVS verrassend op voorsprong. Nadat eerst Jochie Sebrechts een mogelijkheid onbenut liet was het in de 15de minuut wel raak. Jesper Neuteboom kopte de 0-1 binnen uit een voorzet van Elroy Lammers.

 

De Leidenaren kregen meer grip op de wedstrijd en waren gelijkwaardig aan de tegenstander. En als de aanname van Mats van der Poel beter zou zijn geweest dan had vijf minuten later de 0-2 op het scorebord gestaan. Toch kwam Magreb op gelijke hoogte. Vanaf 25 meter pegelde de uitblinkende spits aan Utrechtse zijde Ched Dadi de bal stijf in het kruis. UVS speelde tot aan minuut vijfendertig uitstekend combinatievoetbal. Zo werd na een ragfijne aanval over rechts in minuut 25 Sebrechts in stelling gebracht. Het vizier van de middenvelder stond echt niet op scherp. In het laatste kwartier viel UVS van een acht terug naar een vijf en had daarbij de mazzel dat na slecht verdedigen El Kadi te lang treuzelde met de afwerking. Van der Poel moest vlak voor de pauze door een ongelukkige botsing met doelman Hoogewoning geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door de jonge Maikey Parami, die vooral in de tweede helft van zich zou laten horen.

 

Tahir AkhamraneDe thee had de blauwwitten kennelijk goed gedaan. De ploeg begon in de tweede helft ijzersterk. Niet alleen werd er goed gevoetbald, maar ook de mouwen werden opgestroopt en de wil om te willen winnen spatte er vanaf. Van der Zwaan bracht tien minuten na de onderbreking Koen Hogenboom voor Donovan Valies en UVS kwam op 1-2 na een uitstekende en snelle combinatie over rechts opgezet door Tahir Akhamrane (foto), subtiel verlengd door Sebrechts en binnengeschoten door de uitstekend ingevallen Parami. Akhamrane herstelde zich overigens in de tweede helft na een wat mindere eerste rondgang waarin hij vrij ongelukkig was met zijn passes.

 

De thuisploeg voerde na de achterstand de druk op, maar verdedigend hield UVS, met animator Neuteboom in het centrum voorop, de zaak potdicht gehouden. Magreb moest risico’s nemen en UVS profiteeerde dankbaar van de geboden ruimte. Eerst kreeg Lammers een geweldige kans op de 1-3. Die bleef op dat moment uit, maar even later kon Parami na een snelle counter de marge vergroten. De wedstrijd was gespeeld bij de 1-3, maar daarna brak een fantastische fase aan van middenvelder Bart van der Weijden. Eerst schoot hij van zeker veertig meter op de paal, kort daarna soleerde hij door de verdediging en liep de bal binnen. Het was de allereerste goal dit seizoen van Van der Weijden. ,,De winterstop heeft ons goed gedaan”, stelde de trotse middenvelder, die vooral de teamprestatie van UVS roemde. ,,Het was nog mooier geweest als die bal van mij op de paal erin was gevlogen. Ik zag de doelman net iets te ver voor z’n doel staan.”

 

Vervolgend: ,,We wisten dat we tegen deze tegenstander kort op de man moesten spelen en het compact moesten houden, wat vooral in de tweede helft goed lukte. Van der Weijden over volgend seizoen: ,,Ik heb deze week een gesprek gehad met de club en heb daar een goed gevoel aan over gehouden.”

 

Trainer Paul van der Zwaan was uiteraard tevreden met de overwinning. ,,Vooral het spel in de tweede helft vond ik uitstekend. We proberen deze lijn door te trekken want tegen dit soort tegenstanders spelen we graag. Ook vind ik dat de winterstop voor onze ploeg op het juiste moment was gekomen. De scherpte in de trainingen kwam terug en de kentering die ik voorspelde zag ik aankomen. Ik ben ook tevreden over de invalbeurt van Parami. Hij blijft met veel druk op de tegenstander spelen. Neuteboom was achterin heer en meester en Tahir speelde eveneens sterk. Afijn, dit mogen we met recht een uitstekende teamprestatie noemen en dat geeft fiducie voor het vervolg.”

 

UVS: De Groot, Berdai, Verlaan, Neuteboom, Valies (Hogenboom), Van der Weijden, Akhamrane, Mink (Menken) , Van der Poel (Parami), Sebrechts, Lammers.