Als beginnende columnist bij deze onvolprezen voetbalwebsite moet je in je eerste column natuurlijk prikkelend openen en de lat hoog leggen. Daarom maar direct een niet willekeurige inwoner van Noordwijk uitgekozen om tegen zijn voetbaluitspraken in te gaan. ‘Ik ben liever thuis met de kerst, want ik heb een vrouw, kinderen en kleinkinderen’, met deze uitspraak haalde ‘buurman’ Louis (ik woon zelf in Katwijk vandaar mag ik me deze woordkeus veroorloven) alle papieren- en digitale media die zich met het in Engeland immer voortrollende lederen monster bezig houden. Maar ik vind Boxing Day in dat land schitterend en zie met de alsmaar oprukkende kunstgrasvelden ook unieke kansen voor de top- en hoofdklasse in het Nederlandse amateurvoetbal.

banner column

Deze uitspraak van Louis doet me denken aan een appartement bij Schiphol laten bouwen en je dan verbazen over de geluidsoverlast van overstekende vliegtuigen, als PvdA – senator van de Eerste Kamer bij een Zorgwet tegenstemmen en je dan verbazen over een landelijke politieke storm en als voetballiefhebber bij V.V. Katwijk gaan kijken en aan je buurman vragen waarom ze niet in het blauwwit spelen? Je gaat als trainer naar Manchester United, een droom van hem vanaf het moment dat hij is gestopt als gymnastiekleraar en voetbaltrainer werd, en dan is het toch ook de keuze voor die voetbalcultuur bij onze theedrinkende westerburen?

Maar waar komt die kreet Boxing Day dan vandaan? In de loop van de middeleeuwen ontstond deze traditie in Groot-Brittannië op tweede kerstdag. Die dag gaven veel edelen hun dienaren een doos of kist (box) mee naar huis. Op eerste kerstdag moesten deze bedienden namelijk gewoon werken, maar in ruil daarvoor kregen ze vaak de dag na Kerstmis vrij van hun meesters. Goede werknemers kregen bovendien als bedankje een doos met allerlei geschenken en etensresten mee naar huis, een soort middeleeuwse voorloper van het kerstpakket. Dit gebruik bleef gehandhaafd en in deze kerstkist konden de mensen ook een cadeautje voor de armen stoppen. Dat werd dan verdeeld. De ‘Christmas box’ werd zo ook gebruikt als geluksbrenger bij scheepsreizen.

Louis kent ‘lotgenoten’ op tweede kerstdag, want waar in vroegere jaren de vossenjacht populair was zijn het nu de wedstrijden bij voetbal, rugby en paardenrennen die zeer veel toeschouwers trekken. Louis gaat dus zo voor het eerst aan den Noordwijkse lijve ervaren dat Boxing Day een dag is waarop familieleden elkaar opzoeken. De kerstlunch wordt feestelijk genuttigd waarna het ’s middags tijd is voor een stevige wandeling, cadeautjes uitdelen… en een familie uitstap naar het voetbalstadion.

Door Van Gaals gesputter ben ik op een briljant idee gekomen voor het Nederlandse amateurvoetbal in de top- en hoofdklasse op zaterdag en zondag. We nemen het idee van Boxing Day over! Elke regio geeft er een eigen naam aan en ik heb bij de Nederlandse Octrooiraad al de namen ‘Dune Day’, ‘Keys Day’ en ‘Bulbs Day’ laten vastleggen voor deze Leidse regio. Want wie wil op tweede kerstdag niet ’s middags genieten van een onvervalste kraker als VVSB – FC Lienden of Katwijk – Quick Boys? En reken maar dat de kaartjes dan van de hand gaan. Menig penningmeester zal handenwringend de supportersstromen tellen.

Na afloop wacht thuis natuurlijk voor die duizenden voetbalsupporters de kerstkalkoen geduldig op de schaal om door moeders te worden aangesneden en te worden genuttigd met alles wat de kerstdis verder nog te bieden heeft. Waar ik als jeugdspeler, ik ben nu 56 jaar, in een tijd van vierkante houten doelpalen, een deklat en louter gras onder de voetbalnoppen bij R.K.S.V. Vredenburch ben opgegroeid met elk jaar een echte winterstop, kunnen we nu met het oprukkende kunstgras en verdwijnende winters deze decembermogelijkheid serieus gaan bestuderen.

Nu de K.N.V.B. wat betreft de top van het amateurvoetbal toch al aardig in beweging is, leg ik dit voorstel bij jullie als lezers neer. Ik ben benieuwd naar jullie reactie, hoor je bij de stroming Van Gaal of Bol? Natuurlijk is het niet in 2015 al gerealiseerd, maar ik ga voor het seizoen 2016-2017. En waarom, dan nemen we direct nieuwjaarsdag in deze voetbalplanning mee onder de noemer ‘Eppelflep Day’.

Ik wens jullie allen een prettige, voetballoze feestdagen en een zeer sportief en doelpuntrijk 2015 toe in deze gehele Leidse regio.

Gerard Bol