voorschoten nieuw 2013Voorschoten ’97 wist wat het te doen stond in eigen huis tegen hekkensluiter Aalsmeer. Alleen winst telde, en dan was het ook nog afhankelijk van het resultaat dat RCL neer zou zetten. De druk stond er dus volop. Dat bleek ook wel, want tegen de degradant, die met zestien punten stijf onderaan stond, had de ploeg van Marcel de Hoogt de nodige moeite. Maar een 1-2 achterstand werd nog omgebogen naar een 3-2 overwinning.

Daarmee speelden de groen-gelen zich op laatste speeldag veilig, aangezien RCL -de grootste concurrent in de degradatiestrijd – met 3-1 onderuit ging bij Alexandria ’66. De Leiderdorpers spelen daardoor nacompetitie in plaats van Voorschoten ’97. Dus was er reden voor een klein feestje op Adegeest. De opluchting was in ieder geval groot, ook bij verdediger Lars Verlaan, die niet sprak van een ‘viering’.

,,Natuurlijk waren we opgelucht’’, aldus Verlaan. ,,Maar het seizoen is gewoon één grote teleurstelling geworden. Niemand had verwacht dat we degradatievoetbal moesten spelen en dat we ons op de laatste speeldag pas veilig zouden spelen. We hadden graag veel hoger geëindigd. Na de wedstrijd was er plaats voor een klein feestje, meer ook niet.’’

Stel nou dat de nacompetitie een feit was voor de Voorschotenaren, dan had Verlaan het niet optimistisch ingezien voor zijn ploeg. ,,Het seizoen had echt niet langer moeten duren. De koek was gewoon op. De laatste wedstrijden ging het steeds minder. Ik ben blij dat het voorbij is en dat we geen nacompetitie hoeven spelen. In de nacompetitie hadden we het waarschijnlijk niet gered, denk ik. We zaten toch in een negatieve reeks. En de ploegen uit de tweede klasse zijn gretig en hebben niets te verliezen. Dat had wel eens fout kunnen gaan. Gelukkig is het echt voorbij en kunnen we naar volgend seizoen kijken. Ik denk dat we er verdiend zijn in gebleven op basis van het voetbal dat we hebben laten zien over het hele seizoen.’’

Het was dus echt billenknijpen op de bank voor De Hoogt en zijn assistent Ronald van Delft tegen Aalsmeer. Hoewel Shemiel Constancia al in de derde minuut de openingstreffer maakte voor de thuisploeg. Iedereen had gehoopt op een eenvoudige middag. Dat werd het niet. ,,Vanaf de eerste goal had ik het gevoel dat het wel eens een grote uitslag kon worden’’, vervolgt Verlaan. ,,Maar daarna begon Aalsmeer steeds meer in de wedstrijd te komen en kleine kansen te creëren.’’

Door twee misverstanden achterin, een vóór en een na rust, kwam Voorschoten ’97 vervolgens op achterstand. De gastheren moesten daarna komen, want een verliespartij zou sowieso niet genoeg zijn. Qendrim Gashi zorgde gelukkig voor de gelijkmaker. En aangezien RCL op dat moment op achterstand stond, was een gelijkspel genoeg.

Verlaan: ,,De trainer benadrukte dat we toch moesten gaan voor de winst. Dan waren we niet afhankelijk van RCL. Met een late gelijkmaker voor RCL kon het alsnog mis gaan.’’ Jim van der Krogt maakte aan alle onzekerheid een einde en dankzij het verlies van RCL in Rotterdam was lijfsbehoud een feit.

Iedereen kan nu met vakantie, ook Verlaan, die alvast uitkijkt naar volgend seizoen. ,,Als we volgend seizoen hogere ogen willen gooien, moet er echt wat bijkomen. We hebben nu echt goede voetballers, maar de fysieke kracht ontbreekt. Eigenlijk moet er in elke linie minimaal één bijkomen. Vooral in de verdediging en op het middenveld hebben we niet echt een breker die kopsterk is.’’

Het is nog even afwachten of versterkingen wel mogelijk zijn. ,,De eerste klasse is in ieder geval aantrekkelijk voor goede voetballers, die zich in de kijker willen spelen’’, besluit Verlaan.

Opstelling Voorschoten’97: Van der Post, Verlaan, Guijt, Michel, Dihal, Van der Krogt, Dihal, Jouby (Blazquez), Diets (Knijnenburg), Constancia, Pen.

2. Constancia 1-0, 35. Neuvel 1-1, 58. Ruessink 1-2, 70. Gashi 2-2, 90.+3 Van der Krogt 3-2.