Heeft Limburg de oplossing voor meer respect bij het voetbalspelletje?

Ik denk dat de meeste ouders, en dan vooral de vaders, het niet lang vol houden, dan vervallen ze toch weer in hun oude fout. Of ze kunnen of willen hun gedrag überhaupt niet veranderen en gaan dan in arren moede elke zaterdagochtend vroeg maar met moeder de vrouw boodschappen doen om de voorraden voedsel en vloeistoffen in het huis weer op peil te krijgen. Snap je al waar ik op doel? In een persbericht van VenloVerbroedert van vorige maand wordt ouders van de E-tjes en F-jes bij de voetbalwedstrijden van hun kroost verzocht meer afstand te laten nemen van het gebeuren in het veld. Dat is in fysieke, maar ook in geestelijke zin. Dus geen klonen van Louis van Gaal meer langs de zijlijn, hoe goed bedoeld ook, om de tere kinderziel te overvoeren met tactische tips en aanmatigende opmerkingen. De K.N.V.B. heeft dit Limburgse initiatief geestelijk omarmd.

 

VenloVerbroedert is een initiatief van vijftien clubs nadat enige jaren geleden een wedstrijd tussen twee A-teams escaleerde. ,,Dat nooit meer”, was de gedachte van sportbestuurders en de Venlose handen werden ineen geslagen. Het motto is ,,Ouders, langs de lijn of erover” Ouders van jeugdige voetballertjes staan soms zelfs in het veld om op hun manier het zoontje of dochtertje aan te moedigen. Ik ben benieuwd hoe het gaat bij de eerste competitiewedstrijden. Voorafgaand aan elke pot voetbal ontvangen de ouders langs de lijn een foldertje met de smeekbede om ,,gewoon aan te moedigen”. Er wordt ook meegedeeld dat er geen scheidsrechter meer is en de spelertjes onderling zelf moeten regelen hoe het spel verloopt. Slimme zet, dan kan er niemand meer boos worden op de man met de fluit.

Maar hoe gaat het dan als een ouder zich toch niet kan inhouden en het veld in loopt of kreten roept als ,,Leg neer die gosert?” Ik heb de gouden tip. Geef elke (assistent)leider van deze voetbalteams de spuitbus die we van de W.K. kennen. Bij overtredingen van de liefhebbende ouder alias Louis van Gaal de Tweede spuit hij enige meters naar achteren een streep op de grond. Daar moet de hardleerse ouder gaan staan. Gaat het weer mis verbaal of fysiek? Hoppa, weer verder naar achter tot de uitgang van het complex wordt bereikt. De pot voetbal is die zaterdag dan verder taboe voor deze ,,supporter”.

C6

De week erna herkennen we hem op het complex met de door het jeugdbestuur verplicht gestelde blauwe badmuts. Daar wil je als ouder toch niet mee gezien worden? Je bent dan tot de hofnar van de voetbalclub verworden. Voor een ondernemend bestuur betekent deze badmuts ook weer een mooi plekje voor een sponsorlogo, de voetbalschoorsteen moet toch roken? Welk deurwaardersbureau wil zich niet hieraan verbinden?

Ik ga het schone Limburgse initiatief met spanning volgen, maar vrees een totale mislukking. Tik op Google maar eens in ,,Ouders langs de lijn” en je komt al vele jaren kilometers teksten met gedragscodes, tips en suggesties tegen. Ouders zijn moeilijk op te voeden wat dit punt betreft. Mijn oma zei vroeger al: ,,Een ouwe beuk maak je nooit meer een jonge iep.”

 

Gelukkig zie ik andere en betere kansen voor de spuitbus op het voetbalcomplex. Spuit een lijntje  terug voor: de sponsor die de kleedkamer inloopt en zich met de selectie bemoeit, de trainer die louter in vakjargon orakelt, de speler die al in oktober zegt dat hij volgend jaar ergens anders speelt en de voetballer die na een vette thuisnederlaag weigert om direct na de wedstrijd verslaggever Remco Mentink van deze website Leiden Amateur Voetbal een interview (podcast) te laten afnemen.

Mijn persoonlijke tip voor de K.N.V.B. nu we het niet meer moeten hebben van het Nederlands Elftal, lever alle clubs spuitbussen met oranje slagroom. Het is herkenbaar en lekker. Dan kunnen we met elkaar nog in 2015 de nieuwe slogan bij de E-tjes en de F-jes introduceren ,,Dit voetbal is om van te smullen.”

C3