Er is een flinke schuldenlast, diverse clubs hebben te maken met krimp in het ledenbestand en het is geen sinecure om een voltallig bestuur blijvend te bemannen. Dat het de laatste jaren geen vetpot is in de Leidse voetbalwereld is een open deur. Er wordt links en rechts naar elkaar geknipoogd en fusies lijken in de maak. Gewenst of  noodgedwongen. Dat laatste onderwerp komt meer en meer op tafel , het houdt de gemoederen behoorlijk bezig.

banner column

In sportief opzicht is het ook geen hosanna wat de klok slaat. Even terug naar afgelopen weekend. De resultaten van de hoogst spelende clubs op een rijtje stemmen droevig. GHC verloor in Amsterdam van Swift. Volledig ten onrechte, maar daar krijg je nu eenmaal geen punten voor. GHC is hekkensluiter in 1B en het zal alle zeilen bij moeten zetten om de negende plaats, neergezet in de laatste drie jaar, weer in te nemen na 26 duels. FC Boshuizen doet het in de equivalent op zondag, dus ook in de eerste klasse, vrij behoorlijk. Echter werd er afgelopen zondag verloren van Olympia en daardoor zal er een ferme eindsprint moeten worden ingezet om te redden wat er nog te redden is: de nacompetitie. Maar dan nog, vorig seizoen degradeerde FC Boshuizen roemloos uit de hoofdklasse.

Tweedeklassers zijn er niet in Leiden. Dus dan maar een terugblik op de derde klasse. UVS zag de titelkansen slinken. Er werd thuis verloren van SEV, daardoor zijn de blauwwitten nu ‘best of the rest’. De club wil graag op termijn terugkomen op het niveau waarop heel lang is geacteerd (lees hoofdklasse of eerste klasse), maar UVS is nog straatlengten verwijderd van de haven. DoCoS kwam afgelopen weekend niet in actie, verloor dus ook geen punten. De ploeg van Nico van der Salm doet het niet onverdienstelijk, maar speelt geen rol van betekenis in de kopgroep. Wel beschikt Van der Salm over een talentvolle, jonge groep en met enkele versterkingen kan de komende jaren wellicht omhoog worden gekeken. Ronduit troosteloos is de situatie van LSVV’70. De club zal te allen tijde uniek blijven, het vege lijf redden, zit er niet in. Er is nog niet één punt gepakt, niet voor het eerst lijkt de club de derde klasse weer te moeten verlaten en dus komen de krochten  van het amateurvoetbal andermaal in zicht.  Roodenburg heeft eveneens weinig reden om  voor te gaan in de polonaise. De mannen uit Leiden-Noord staan voorlaatste en lijken hooguit de dans te kunnen ontspringen via de nacompetitie. Roodenburg redde het j.l. zaterdag ook niet, Floreant won met 3-2.

Op zondag was er vorig seizoen een-terecht-feestje voor GOL Sport. Voor het eerst in het bestaan kon de vierde klasse worden verlaten. Aanvankelijk ging het alleszins naar behoren in de derde klasse. Intussen maakt de hoofdmacht geen stabiele indruk meer en de kelder van de afdeling komt in zicht. Bij UDO ging het afgelopen weekend fout, de donkere wolken pakten zich samen aan de Boshuizerkade.

De prestaties van de meeste vierdeklassers waren dit keer bemoedigender,  een blik op de ranglijst toont echter de realiteit. Op zaterdag spelen FC Boshuizen, Football Factory en Leidsche Boys in het rechterrijtje. VV Leiden kijkt weer wat meer omhoog, maar gaf nog niet thuis in de wedstrijden met de toppers van deze afdeling. Een van die smaakmakers en kampioenskandidaten is Lugdunum. Dat is het goede nieuws, maar het gezichtsverlies door vorig seizoen te degraderen uit de derde klasse is nog niet weggepoetst. Terrein terugwinnen is een vereiste.

Leidsche Boys en Roodenburg, de zondagtak dan wel, bivakkeren in het rechterrijtje. Nederlagen zijn meer uitzondering dan regelmaat. Hoewel FC Rijnland de kandidaten voor een rechtstreekse overstap naar de derde klas van ver in de rug kijkt, maakt de jubilerende fusieclub nog wel kans op de nacompetitie.

Al met al kan er geen rooskleurig beeld geschetst worden. Zonder andere regioclubs tekort te willen doen, verre van dat zelfs want veel van die clubs mogen zelfs trots zijn op wat er wordt neergezet in kleinere gemeenten, verlang ik als liefhebber van het Leidse voetbal naar betere tijden. Wat zou het prettig aanvoelen om aan het einde van de rit andere koppen te kunnen plaatsen c.q. lezen dan nu het geval is. Wat te denken van de volgende hersenspinsels? ‘GHC blijft eersteklasser na indrukwekkende eindsprint’, ‘UVS boekt terreinwinst via achterdeur’, ‘Roodenburg en LSVV’70 redden het toch nog’, ‘Lugdunum na een jaartje weer terug’, ‘VV Leiden verlaat de kelder’, ‘GOL Sport goed genoeg voor derde klasse’ en ‘FC Rijnland viert nóg meer feest in jubileumjaar’ en…meer moois. Maar ja, is er een dokter in de zaal voor de laatste drie maanden..?