DSO – Valken’68

Met de probleemloze zege op koploper Die Haghe heeft de Valkenburgse ploeg zich weer helemaal in de schijnwerpers geplaatst. Na de uitnederlaag tegen diezelfde ploeg leek het seizoen gespeeld en was er zelfs van wat berusting sprake. Een plek in de nacompetitie leek het hoogst haalbare. Nu wordt het woord ‘kampioen’ weer fluisterend gebezigd op ‘t Duyfrak. Dan moeten de resterende vier wedstrijden gewonnen worden en liefst met klinkende cijfers. Het doelsaldo kan immers beslissend zijn. Die Haghe moet dan wel nog eenmaal verliezen overigens. De volgende prooi voor de mannen van Arie van Duijn is DSO, vorige week nog ruim verliezend van Voorschoten’97. De ploeg uit Zoetermeer speelt hoogstwaarschijnlijk nergens meer om en dat lijkt zich te vertalen in de motivatie. Heerlijk voor Valken’68 zo lijkt het of is dit een geval van schijn bedriegt? Want alsnog opgelet; de ploeg van Faizel Soekhai presteert thuis bedudiend beter dan in uitwedstrijden. De bezoekers raken langzamerhand in een blakende vorm en weten het net makkelijker te vinden. Onachtzaamheden in de defensie zorgden vorig weekend voor twee late goals van Die Haghe. Dat kan Valken’68 zich eigenlijk niet veroorloven. Winnen en de nul houden is het doel zaterdag. Overigens is er in Den Haag nog geen paniek nu het verschil is teruggelopen naar drie punten. Trainer Wim de Jong liet noteren in de media dat hij er honderd procent van overtuigd is dat Die Haghe ‘gewoon’ kampioen wordt. Haagse bluf of is de eindsprint van Valken’68 inderdaad te laat ingezet?

DoCoS – TAVV

De thuisploeg speelde zaterdag jongstleden doelpuntloos en teleurstellend gelijk tegen het onderaan staande Nieuwkoop. Omdat het de tweede 0-0 op rij was lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat scoren een probleem is voor de Leidenaren. Winst op TAVV betekent dat DoCoS gevrijwaard blijft van nacompetitie om behoud van een plek in de tweede klasse. Dat is de prijs die er voor de roodwitten op het spel staat zaterdag. Keeper Joris van Harmelen sprak afgelopen weekend op deze website al over deze match tegen TAVV en dat geeft nog maar eens aan hoe de wedstrijd leeft bij de Leidenaren. Als ze kunnen reiken naar de inzet en het voetballende niveau van drie weken geleden toen Die Haghe aan de kant werd gezet hoeft trainer Nico van der Salm zich niet druk te maken.  Winst lijkt dan welhaast zeker tegen het in een vrij val geraakte TAVV. Er is een periode geweest dat de ploeg uit Ter Aar een hecht collectief vormde en een gevreesde tegenstander was in de tweede klasse C. Na de spectaculaire thuisnederlaag tegen SVC’08 kwam de ommekeer en verloor de ploeg nog eens zes keer op rij. Het gevolg vindt zijn weerslag natuurlijk op de ranglijst; de nacompetitie om lijfsbehoud lijkt welhaast onafwendbaar. Het gat naar DoCoS is vijf punten en dan heeft de Leidse ploeg nog een openstaande wedstrijd tegoed. Moed verloren is echter al verloren. Mocht TAVV winnen, er staan nog wedstrijden tegen CVC Reeuwijk en Nieuwkoop op het programma. Dan zou de ploeg van Niels Slottje wellicht alsnog weg kunnen komen van de gevreesde twaalfde stek.

HVC’10 – Voorschoten’97

Voorschoten’97 ontdeed zich van lastige klip DSO en nog met speels gemak ook. De ploeg van André Lourens staat keurig in de middenmoot en heeft de pijlen gericht op de derde periodetitel. Een plaatsje of wat stijgen is ook nog wel mogelijk. HVC’10 verslaan zou een fraai vervolg zijn om de nog aanwezige ambities verder gestalte te geven. Thuis werd nog met 1-3 verloren, maar dat was in een mindere periode van de club uit Voorschoten. Revanche blijkt altijd een goede motivatie.  De trainer moet nog wekelijks puzzelen vanwege een batterij aan geblesseerde spelers, maar daardoor heeft de jeugd al regelmatig de kans gekregen en zij stellen de staf niet teleur. Zelf opleiden en jongeren klaar maken voor het grote werk is niet alleen het motto van de club, maar het is ook op het lijf geschreven van deze trainer. Midweeks speelde Voorschoten’97 voor de LAV Cup en dat werd een succes. Meerburg werd met 0-3 verslagen en een finaleplaats lonkt. Wel dient er in dat opzicht nog te worden afgerekend met RCL, ook nog tegenstander op de laatste wedstrijddag.

Lugdunum – Die Haghe

Zaterdag staan er twee ploegen aan de aftrap die in de tweede helft van het seizoen de weg helemaal kwijt zijn. Die Haghe was titelkandidaat nummer een en ooit leek het er op dat de kampioensschaal al in april uitgereikt kon worden. Begin februari stond Die Haghe maar liefst veertien punten los van de nummer twee. Die voorsprong is geslonken tot drie puntjes door onder andere verliespartijen tegen HVC’10, DoCoS en onlangs tegen Valken’68. Opponent Lugdunum beleefde een fenomenale start van het seizoen wat resulteerde in het eerste periodekampioenschap. Mede door de vele blessures kwam de klad erin en niet zo weinig ook. Vorige week werd kansloos van UVS verloren en inmiddels dreigt men onder de streep te zakken die tot een extra serie wedstrijden zal leiden om het vege lijf te redden. Lugdunum en Die Haghe kenden dus een bizar seizoen met hoge pieken en diepe dalen. Wie speelt zich het eerst uit de malaise? Die vraag staat zaterdag centraal bij deze ontmoeting. De Leidenaren kijken al lange tijd uit naar een nacompetitie om promotie af te dwingen. Dat zal men in de Kikkerpolder absoluut niet uit handen willen geven. Die Haghe zal koste wat kost dat kampioenschap willen halen, de buit leek al zo goed als binnen. Het lijkt een wedstrijd op het scherpst van de snede te gaan worden.

RCL – Honselersdijk

RCL heeft zich nagenoeg veilig gespeeld en kan opgelucht adem halen. Men kreeg het even benauwd in Leiderdorp. De druk lijkt er ondertussen vanaf en wellicht leidt dat nog tot positieve verrassingen. Honselersdijk manifesteert zich sterk de laatste tijd en is samen met UVS de meest serieuze kandidaat voor de derde periode. Blauwwit zal het ten zeerste waarderen als de ‘Dijkers’ pootje wordt gelicht. Geen makkelijke klus, maar wel een uitdaging. RCL moet nog steeds de nodige spelers missen en heeft dit seizoen amper met de gewenste basisopstelling kunnen starten. Wel is Sander Blijleven terug van een langdurige blessure en met Michel de Jong in huis, normaal gesproken in het tweede, lijkt het erop dat de positie in de punt van de aanval prima ingevuld kan worden. Thom Wijnalda speelt al geruime tijd noodgedwongen op een andere positie en doet dat met verve. Andere ‘jonkies’ hebben inmiddels ook aan het grote werk kunnen ruiken en dat is met het oog op het volgende seizoen pure winst. Toch rekent de Racing Club zich nog niet rijk. Met nog een driepunter erbij wordt aan alle onzekerheid een einde gemaakt.

CVC Reeuwijk – UVS

UVS lijkt door niets of niemand te stoppen. De ene tegenstander na de andere wordt opzij gezet en de ploeg zit in een enorme flow. Het lijkt op voorhand onwaarschijnlijk dat de Reeuwijkers de mannen van Steef Roodakkers de voet zullen kunnen dwars zetten. Dat geschiedde wel in de heenwedstrijd toen de Leidenaren niet verder kwamen dan een 3-3 gelijkspel, ondanks een stortregen aan kansen van de thuisploeg. De blauwwitten dromen van minimaal het derde periodekampioenschap en een heerlijke, en succesvolle nacompetitie eindigend in een promotie naar de eerste klasse. Als we William van Vliet mogen geloven, en waarom zouden we niet, dan verliest UVS deze competitie niet meer en lijkt een verlenging van het seizoen binnen handbereik. Dan moet concurrent Honselersdijk wel punten verspelen. Belletje naar RCL heren van UVS? Overigens is een kampioenschap ook niet meer onhaalbaar, maar vooralsnog zijn de Kikkerpolderbewoners wel afhankelijk van Die Haghe en Valken’68. Die ploegen staan immers nog respectievelijk drie en vier punten voor. Het begint echter met zelf winnen..