Eerste klasse B (zaterdag)-Trainer Theo Ducaneaux is geen trainer die een zwakke dag van zijn ploeg met de mantel der liefde bedekt. ,,We hadden vandaag nergens recht op. De focus, de instelling en de beleving schoten tekort. In de eerste negen wedstrijden had ik absoluut geen reden tot klagen. Vandaag was het onder de maat en de nederlaag is een gevolg daarvan.” Waarvan akte.

De thuisploeg begon niet onaardig: er werd vroeg druk gezet en Die Haghe moest daarom te vroeg de lange bal hanteren. Die was onnauwkeurig zodat de spitsen van de bezoekers amper in het spel voorkwamen. Al snel zakte het niveau van Voorschoten’97 zodat Die Haghe beter in de wedstrijd kwam. Het had echter de medewerking van keeper Stephan van der Niet nodig om op voorsprong te komen. Hij maakte zijn enige fout van de middag door bij een hoge voorzet hij de spits van de Hagenaars in de rug te springen met een strafschop tot gevolg. Die werd feilloos benut door Sander de Jong. Aanvallend bleken beide teams in de eerste helft krachteloos. Tekenend was dat het gevaar van Voorschoten vooral kwam van rechterverdediger Benjamin Beumer die met een paar goede voorzetten onder andere Chris Guijt bediende. Diens vizier stond bepaald niet op scherp zodat doelman Bas Drost van Die Haghe niet eens handelend hoefde op te treden.

Het spel van groengeel werd er niet beter op in de tweede helft. Het was allemaal erg plichtmatig en slordig. De bezoekers toonden een paar keer via messcherpe counters beter bij de les te zijn. Het doelpunt van Sami Aoulad Sid bracht de beslissing. Een tegendoelpunt was Voorschoten niet gegeven, hoewel invaller Alex Iliopoulos er na een onoverzichtelijke situatie dichtbij was. Ducaneaux nog eens: ,,Niemand gaat met het idee het veld op slecht te spelen of zijn best niet te doen. Op alle onderdelen hebben we ons niveau niet gehaald. Ik vind het jammer dat de strijdlust ontbrak, want met een honderd procent inzet kun de een mindere dag compenseren. Dat zat er niet in. Een verdiende nederlaag dus.”

Ook linkerverdediger Ramon Aronius, die als een van de weinigen wel een voldoende haalde is duidelijk in zijn oordeel na afloop: ,,Slordig aan de bal, de tweede bal ging steeds verloren en de veldbezetting was ondermaats. Bovendien waren de motivatie en scherpte onder de maat. Daar noem ik wat oorzaken.  Wij creëerden ook amper wat voor onze twee spitsen, ja, dan sluipt er uiteindelijk een soort moedeloosheid in de groep. Die Haghe is geen wonderteam, maar zij waren vandaag wel beter dan Voorschoten’97. Jammer, maar wel waar.”

Het verlies betekende ook dat Voorschoten’97 het contact met de subtop verloor. Winst had zomaar de vierde plaats opgeleverd, een positie waarvan menig promovendus alleen maar kan dromen. Nu staat de ploeg in de middenmoot. De thuiswedstrijd volgende week tegen het bijna onderaan staande VELO is een mogelijkheid om een en ander recht te zetten. Voorschoten’97 kan, zoals Ducaneaux al stelde, aanzienlijk beter dan het zaterdagmiddag liet zien.

Voorschoten’97-Die Haghe 0-2 (0-1). 26. De Jong 0-1, 75. Aoulad Said 0-2. Scheidsrechter De Haan.

Voorschoten’97: Van der Niet, Chris Guijt, Hopstaken, Van der Krogt (77. Apaydin), Nicky Guijt (66. Iliopoulos), Van Paasen, Knijnenburg, Verplancke (61. Maatoug), Vonk, Aronius, Beumer.

Die Haghe: Drost, Bakker, Nelson Quary, De Bas, Mulder (62. Chehoudi), Laming, Aoulad Said, Yilmaz, De Jong, Ahmed, Rosario Lopes Landim (77. Nyanor).

Foto’s: met dank aan Voorschoten’97