vrijdag, april 26, 2024
Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseValken '68Verslag trainingskamp Valken’68 in Portugal (Carvoeiro)

Verslag trainingskamp Valken’68 in Portugal (Carvoeiro)

-

Vrijdagochtend om 03:00 startte de warming-up met een busreis naar Schiphol. Een zestigtal, veertig spelers, een tiental aan begeleiding en staf en tien sponsoren, was in alle vroegte aanwezig. Alleen hoofdtrainer Derek van der Plas ontbrak. Derek was de dag ervoor voor de tweede keer vader geworden van zoon Tom. Derek van harte gefeliciteerd. En met trainer Mike de Boer, assistent-trainers Erwin van der Nagel, Floor van Duijn en Henk van der Nagel trekken we de lijn van de oefenpot tegen Scheveningen (2-1 winst) gewoon door. Dus Derek geen zorgen, geniet ervan!!!

De organisatie was tot nu toe perfect. De strakke hand van begeleider Johan de Winter duidelijk aanwezig. Voorzorgsmaatregelen waren getroffen. Zo zat in het vliegtuig het jonge rebelse talent Stijn, die al op jonge leeftijd voor Valken’68 scoorde, keurig tussen twee zeer ervaren begeleiders die de opdracht hadden hem wedstrijdfit te houden voor de oefenwedstrijd van Valken’68 2 tegen Nieuw Leusen 2 deze vrijdagmiddag om 15:00 uur.

Aangekomen bij ons fraai aan het strand gelegen hotel in Carvoeiro verbaasde ik me erover hoe goed onze jongens zich in het buitenland kunnen redden. Op het terras bestelde ze zes kwoisanten in vloeibaar Portugees bij, wat later bleek, een Nederlandse serveerster. Een enkeling zat onder het lekker brandende zonnetje ook al vroeg aan een koud biertje. Een wijze man van de technische (jeugd)commissie vertelde me dat het geen kwaad kon: “Als je zonder drank op niet kan voetballen, kan je dat ook met een biertje op niet.”

Ondanks de lange warming-up, het warme zonnetje, wisten onze jongens van Valken’68 2 de 0-0 tegen Nieuw Leusen 2 in stand te houden. Het verzilveren van kansen, die er zeker waren, blijft een terugkerend probleem waar aan gewerkt moet worden. Valken’68 1 werkte een training af op de wedstrijd van zaterdag tegen zondag vierde divisieclub Kampong. Met vandaag nog op het programma happy hour in de Carvoeiro Bar, diner in restaurant Taste en een quiz in het hotel vermaken we hier ons prima.

Met dank aan de sponsors Confianza Accountants, H.Star Bloemengroothandel. Arco Fleurs, Diinks BV(Ronald Kuijt), Hans Janssen Blümenexport en C.Haasnoot voor het mede mogelijk maken van dit trainingskamp. 

Deel 2

Vrijdagavond na het happy hour zat de stemming er goed in. Meester connaisseur Johan de Winter had het prima restaurant Taste uitgekozen voor de verwende bekjes van de Valken’68 selectie. De tapas vonden gretig aftrek. Onder het genot van goed gevulde glazen vloog de song “It’s Brian van Noort” (It’s Virgil van Dijk”) door het restaurant.

Na het stevige ochtendontbijt ging de reis naar het trainingscomplex van Portomonense (momenteel 9e in de Primeira Liga). Onder de leiding van (assistent) trainer Erwin van der Nagel stond om 10.00 ‘s ochtends een oefenwedstrijd gepland tegen het in de top van de vierde divisie op zondag spelende Kampong. Een prima partij verzorgd voetbal kregen de toeschouwers voorgeschoteld. De sponsors werden voorzien van verse koffie met de lokale delicatesse pastel de nata (het eerste wat meester connaisseur Johan naar binnen werkt als hij in Portugal arriveert).

Dat de ambitieuze Van der Nagel zijn zaakjes goed voor elkaar had, bleek al gauw. De “Vooruit, vooruit!!” ambitievolle aanwijzing schalde over het terrein en leidde tot de 1-0 voor Valken’68. Doelpunt Lars Wietsma. Bij de rust was het 1-1. Na een 2-1 achterstand kwam Valken’68 na de pauze op 2-2 door een knappe actie van Samet Arikan. Vlak voor het einde kreeg Valken’68 de 2-3 nog om de oren. Helaas verloren, maar er werd volop karakter getoond. Een prima debuut, bij de afwezigheid van Derek van der Plas, als vervangend hoofdtrainer. Alle credits daarvoor Erwin. Het is niet niks om na jaren als speler van de groep opeens voor en boven de groep te gaan staan.

Na de wedstrijd werd de selectie door de sponsors verrast met een gewijzigd uitje. In plaats van het favoriete gezellig winkelen en tweede keus padellen/tennissen werd er koers gezet naar het schitterend gelegen racecircuit Autódromo Internacional do Algarve om te gaan karten. Een 42 tal ging de uitdaging van een kartwedstrijd aan. Het duo Joris van Harmelen/Rick Dijkhuizen was het winnende team.

Terug bij het hotel ging een zestal spelers er nog eens even flink tegenaan. Oefenen om op tijd bij het ontbijt te zijn. 1,2,3,4,5 keer een paar honderd meter de heuvel op sprinten om ontbijtfit te zijn.

Met nog in de avond het vooruitzicht van een diner in Villa Medici, pasta di mamma of pizza di pappa, wederom een topdag in zonnig Portugal.

Deel 3

Aan het einde van de tweede dag sloeg de passie voor het voetbal om in de passie voor eten, goede wijn en liefde. Mamma’s pasta en Papa’s pizza legde de bodem voor een passievolle avond.

Goed opgevoed en discreet legde een speler na het diner een briefje op het aan een restauranttafeltje zittende zuidelijke schone: “My name is Bart, call me 0657……”. Het hele nummer is niet vermeld omdat de telefoon van de voorzitter al snel leeg was die avond. De voorzitter had het al moeilijk, last van heimwee, want overal waar hij was zeulde hij het fotolijstje met een foto van zijn vrouw Ans met zich mee. Zanger Jan Hoekstra bracht met zijn goddelijk stem de vrouwen in de plaatselijke kroeg in vervoering. Hij had duidelijk sjans.

De derde dag was aangebroken, een dag van ontspannen en cultuur snuiven. Zonder navigatie, wij wisten de weg toch niet, en 16 rotondes verder, reed “el jefe regalateur” Johan moeiteloos naar één van de mooiste stranden van de Algarve.

Een op jonge leeftijd naar Valkenburg gevluchte Kosovaar, die inmiddels volledig is opgezogen in de cultuur van warmte en betrokkenheid van Valken’68, vroeg zichzelf op luide manier af “Is dit allemaal zee ?”

Na eerst Nick de Jong te hebben toegezongen, zijn 18e verjaardag, vertrokken we na de lunch voor een partijtje voetvolley op het strand. De sponsors genoten in de aangrenzende beachclub Nau van de sangria en de live music van de D String band. Het diner mixed grill vindt vanavond plaats in Casa Algarve.

Daarna karaoke in de Carvoeiro Bar. De rekening voor het smeren van de kelen zal wel meevallen, want de eigenaar is Johan de Winter zijn ome Jan.

Mede dankzij de bijdrage van onze sponsors Confianza Accountants, H.Star Bloemengroothandel, Arco Fleurs, Diinks BV(Ronald Kuijt), Hans Janssen Blümenexport en C.Haasnoot was het mogelijk deze onvergetelijke trip te organiseren. Warmte, betrokkenheid, ambitie en vooral deze dag plezier maakte het weer een werelds uitje voor Valken’68.

Cas Paauw, Valken’68

Must Read